~Putovati il’ ne putovati, pitanje je sad~

Glupi, plavi pasoš. . .Trebala bi da putujem na leto. Ako dobijem vizu. . .Tko daleko, a tako blizu. ..
Ne znam hoću li je dobiti, jer je to sve počelo da potseća na igre na sreću. Kao Loto: nekog izvuku, nekog ne… jako mi je potrebno da odem. ne mislim tu na razloge tipa “treba mi odmor”, ne… To putovanje mi je potrebno iz profesionalnih razloga, radi usavršavanja jezika. Problem je što imam ovoliko godina. Nije bitno to što nisam loš student, to što se stavrno trudim, što ne želim da odem pa da tamo i ostanem. Ne interesuje me da obilazim diskoteke, klubove i sl. mesta. Želim da obiđem svaki muzej i biblioteku koju vidim, želim da idem u ona mala, simpatična underground pozorišta, da čitam njihove lokalne, dnevne novine, da na TV-u pratim vremensku prognozu za grad koji je stotinama kilometara udaljen odavde. . . Ali, bojim se da moja iskrenost, a ni preporuke nisu dovoljne.

Već sam primila jedan, ni malo prijatan, poziv iz ambasade, a razgovor još nisam ni zakazala. Pitanja tipa: da li sam ja u emotivnoj vezi sa osobom kod koje idem, po nekoliko puta na različite načine postavljena pitanja “Šta studirate?”, “Koliko ostajete”, “A gde ćete tamo raditi?” . . .Ta glupa pitanja. . .Osećala sam se kao da sam u nekoj policijskoj istrazi, kao da sam neki krimanalac. Sreća moja, pa imam debele živce i nisam impulsivna, inače bih im svašta rekla!

Najviše me ubija u pojam to što će meni biti izuzetno teško izvući tu glupu vizu, a lično znam 3 osobe koje su tamo otišle na “kao neke kurseve” a ni kurs ni škole nisu ni videli. Ali su zato probali sve moguće vrste ekstazija i bili u svakoj diskoteci u koju su mogli da uđu. . . I naravno, vize su dobili bez imalo problema. Jer, Bože moj, njima je 22-23, studenti, omladina, “oni će se sigurno vratiti” u našu jadnu Srbijicu. A za mene, samo zbog godina, sumnjaju da možda nameravam tamo da ostanem. A samo želim da učim, ništa drugo…

This entry was posted in Sezona 1. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*