~Lepe naše državne službe~ II deo

Shvatila sam da nešto nije u redu kada je pandur po treći put krenuo da pretražuje fioku punu pasoša… Zatimo je predao moju potvrdu službeniku pored. Ovaj je otišao u drugu prostoriju i vrativši se, ukucao je nešto u kompjuter, zavrteo glavom i rekao mi:

Vaš pasoš nije urađen.

Istog trenutka meni su pošle suze. Jednostavno sam počela plakati onako tiho, bez reči… Pred svim onim ljudima… U utorak imam zakazano u ambasadi a moj novi pasoš nije gotov… Službenik je očigledno shvatio koliko me je to pogodilo i samo je ćutao i sažaljivo me gledao, i čekao je da se priberem.

Vi ste menjali adresu…

Jesam. Pa piše u ličnoj karti…  -uspela sam da mu odgovorim.

Da, piše. Međutim, u vašem opštinskom SUPu oni JESU to napisli to u l.k. ali je nisu uneli u sistem, i zbog toga u kompjuteru i dalje stoji vaša stara adresa. Zato vam pasoš nije urađen. Nije mi jasno kako su smali da to napišu i još udare i pečat a da prthodno to ne unesu u sitem. Znate, to je veoma ozbiljno kršenje procedure…

Ma, kakva procedura! Šta to meni sad znači?! Ništa… Brinula sam samo o intervjuu u ambasadi, a sada izgleda neću ni otići tamo, samo zato jer je neka glupa slušbenica prekršila neku glupu proceduru… I dalje sam plakala. Osećala sam kako svi moji snovi i nade padaju u vodu. A ja nisam ništa pogrešila, niti mogu da utičem na to. I šta sad? Ništa. Svejedno, moram srediti to. Nekako sam uspela da zaustavim suze i da ga pitam šta treba da uradim. Čovek se na trenutak zamislio, i zatim mi je odgovorio:

Znate šta? Idite u ponedeljak rano ujutro u vaš opštinski SUP, i recite im šta se dogodilo, i da to isprave. A ja vam garantujem da ćete onda dobiti vaš pasoš u ponedeljak posle podne.

Izašla sam odatle, otišla iza neke zgrade i isplakala se, gde me niko ne vidi. Pomislio bi neko što sam plakala ako to može da se sredi u ponedeljak,ali… Ne znate vi ove službenike u malim mestima. Biće dobro ako se uopšte pojave na poslu pre 9-10h, jer Bože moj, možda imaju posla pre toga… Treba otići na pijacu, skuvati ručak pre posla, i sl. pa tek onda otići na posao.Srećom, setila sam se da poznajem jednog od službenika u tom SUPu, pa ču valjda uspeti da to sve sredim na vreme. A da ne spominjem da istog dana imam i jedan jako važan ispit. Biće mi FRKA-FRKA-VESELO preksutra. Jao, ovo mi uopšte nije trebalo pored sve nervoze koju imam oko ambasade i ispita…

Inače, moja mama je išla pre par meseci da mi promeni adresu u l.k. i setila se šta se desilo. Predala je službenici zahtev za promenu, i ona je ispisala to u l.k. a zahtev je strpala u neku fioku pored svog stola… I on verovatno još uvek tamo stoji… Bar se nadam. Jer ne bude li ta službenica uspela to da ispravi preksutra,  podići ću takvu frku oko njihovog rada tamo, da će zažaliti što je ikada počela da radi na tom radnom mestu.

This entry was posted in Sezona 1. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*