Imaš malo vremena? Kako bi bilo da nekom spasiš život?

Na nedavno održanom BlogOpenu u Boru, učesnici i organizatori su podržali akciju doniranja kostne srži. Od stotinjak učesnika, petina se upisala u registar.

Znam ja da se neko boji igle, neko ima fobiju od krvi, ali mislim da je pomisao na mogućnost spašavanja nekog nevinog života jača od tih strahova.

Zato, ako imate malo vremena, svratite do Zavoda za transfuziju krvi u svom gradu. Potrebno je samo par minuta da se popune formulari, i malecka ampulica krvi, da bi se upisalo u registar davalaca kostne srži. Verovatnoća da će baš vaša kostna srž odgovarati nekome je jako mala. Ali svaki novi davalac u registru je jedna nada više za one koji boluju od leukemije, aplastične anemije, imune deficijencije, urođenih poremećaja metabolizma itd..

Jedna bitna stvar: kostna srž se već godinama ne daje samo iz bedrene kosti nego ju je moguće dati i iz periferne krvi. Krv se uzima iz vene jedne ruke, prolazi kroz separator koji odvaja samo potrebne ćelije, i krv se vraća u venu iste ili druge ruke. Čitav postupak traje samo nekoliko sati i nije čak potrebno ni da se ostaje u bolnici.

rdks

This entry was posted in Aktuelnosti. Bookmark the permalink.

16 Responses to Imaš malo vremena? Kako bi bilo da nekom spasiš život?

 1. Punky says:

  Cela akcija je fenomenalna, a meni je krivo što iz nekih razloga nisam mogao da da dam krv sad na blogopenu, no redovan sam davalac krvi i prijaviću se u Zavodu! ;)

 2. Aurora Borealis says:

  Punky,
  ovaj. . . hmm. . . .pa, da. . . .sad kad je sporni tekst u formularu promenjen, sad svi mogu da se upišu u registar. :mrgreen:
  (sorry, nisam mogla da se suzdržim :D )

 3. dugogodišnji sam davalac, čak sam bila i u aktivu CK . . . ali ovo ne razumem. ako se uzima iz krvi, zbog čega je potrebno posebno se upisivati, kada svakako dajemo krv. Zbog čega je oni jednostavno ne odvoje iz već date krvi, kao što odvajaju plazmu i sl.
  ili ne može? znaš li ti postupak?

 4. zsteva says:

  @drveniadvokat ja sam pazljivo slushao doktorku na BO ;) pa evo ukratno :))

  Kada se daje putem krvi, procedura je da se 5 dana pije neki lek (ili shta vec) koji valjda poveca koncentraciju necega u krvi (valjda toga shto je potrebno izvaditi). Onda kada se daje, iz jedne vene se vadi krv, prolazi kroz aparat koji iz nje odvaja to neshto (shto je povecalo u krvi), i zatim ti krv vraca u venu druge ili iste ruke.

  Davalac ce imati simptome slicne grupu, ali odmah po postupku je slobodan i bez posledica :)

 5. miff says:

  @drveni advokat, pricala je doktorka o tome, moze ali je postupak mnogo duzi i manje efikasan…..?!?!?
  Ja sam se upisao na onom starom formularu :) Nista mu ne hvali :lol:

 6. hvala Stevo :)
  samo mi i dalje nije jasno zbog čega vraćaju krv . . .

 7. da me ne shvatite pogrešno, potpuno podržavam, ali moram da drvenišem . . . tj zanima me, a ne razumem . . .

 8. zerofive04 says:

  zbog cega vracaju kriv ? :)) pa zato shto davalac treba da ostane ziv posle poduhvata :))))

 9. zsteva says:

  dakle, ja sam kreten…

  @Aurora obrishi prethodni comment…

  @drveniadvokat pa zato shto davalac treba da ostane ziv :) Treba dosta krvi da provuku kroz tu mashinu…

 10. Aurora Borealis says:

  Drvena,
  klikni na link http://www.rdks.org.yu/
  Tu ti je sve objašnjeno.

 11. Aurora Borealis says:

  Miff,
  za tebe nisam ni sumnjala, ali onaj Punky. . .ma vidiš sa nije k’o sav normalan svet. Čak ni Windows ne koristi. :D

 12. Punky says:

  Pazi jel ti ja ličim na tako nešto? ;) U al sam pitao kao da ih ne volim, kao da imam nešto protiv njih…Izvinjavam se ako neko ovo shvati kao diskriminaciju! LOL

 13. mahlat says:

  Ja pisah o doniranju organa uopste i ostah sokirana. Ljudi imaju toliko predrasuda da je to neshvatljivo, toprilike zele da odu sa ovog svet kakvi su dosli – neokrnjeni, pricaju nesto o nekim grehovima… izgubis volju za bilo sta.

  Sto se kostne srzi tice vecina je ubedjena da posle toga mogu vrlo lako da dobiju leukremiju. Nema vece donacije tj. vise donatora dok ne edukuju ovaj priglupi narod.

 14. shaputalica says:

  ‘Oću da dam. Što da ne dam? Ionako ću sve ostalo da im ostavim za nekog, sam’ im ne savetujem da nekom daju oči moje čarne, jesu lepe i buljave, al’ ćorave brate. :mrgreen:

 15. Aurora Borealis says:

  Mahlat,
  potpuno si u pravu kad pominjes edukaciju. Sto se doniranja organa tice, najveci je mit kako ce neko da upadne u bazu podataka, naci ce njihovu adresu pa ce da ih “smakne” na ulici. :roll: A kad je kosta srz u pitanju, ne mogu da objasnim ljudima da se njima nista nece desiti ako daju malo krvi, odnosno tih celija iz krvi.

  Shaputalice,
  kad riknem, bas me vala briga sta ce da rade sa mnom… Nek sve nose, ak’ im treba!

 16. shaputalica says:

  kako, ženo, nekom da uvale ovoliku dioptriju? :shock:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*